DIY: deuren verven Ikea PAX kast

Ik ben vorige maand met mijn vriend verhuisd naar Amsterdam en ik ben natuurlijk gelijk aan de slag gegaan met het interieur! In ons nieuwe stulpje wilde ik in de slaapkamer een warme, rustige uitstraling creëren. Daarvoor maakte ik eerst een moodboard. Het plan was om de kastdeuren donkerrood/bruin te verven, wat mooi past bij de warme beige tint op de muur. En ik kan je vertellen: het is prachtig geworden! Wil je graag zelf aan de slag en je kastdeuren een nieuwe kleur geven? Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

 moodboard slaapkamer

Kastdeuren verven in 9 stappen:

Stap 1: Ontvetten en schoonmaken

Voordat je begint met het verven van de deuren, is het belangrijk om ze goed te ontvetten en schoon te maken. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Zorg ervoor dat alle vuil- en vetresten volledig verwijderd zijn.

Stap 2: Schuren met fijn schuurpapier

Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, is het nodig om de kastdeuren licht op te schuren met fijn schuurpapier (korrel 180). Dit zal eventuele oneffenheden gladstrijken en de verf een goede basis geven om aan te hechten. Schuur in gelijkmatige bewegingen totdat het oppervlak glad aanvoelt.

Stap 3: Ontstoffen

Nadat je de kastdeuren hebt geschuurd, is het belangrijk om ze goed af te stoffen. Gebruik hiervoor een zachte doek of een borstel om alle stofdeeltjes te verwijderen. Een nat stuk keukenpapier werkte bij mij ook goed. Zo voorkom je dat er stof in de verf terechtkomt en krijg je een glad eindresultaat. Met een snelle stofzuigbeurt heb heb je nog minder kans op rondvliegend stof. 

Stap 4: Grijze grondverf

Tijd voor de grondverf. De grondverf zorgt voor een betere hechting van de uiteindelijke laklaag. Omdat ik van witte naar donkerrode deuren ga, heb ik gekozen voor een grijze grondverf. De rode lak dekt op deze manier net wat sneller en je voorkomt dat de witte kleur doorschijnt.

grondverf

Stap 5: Schuren
Nadat de grondverf volledig is opgedroogd, kun je opnieuw licht schuren met fijn schuurpapier. Hiermee creëer je een glad oppervlak voor de laklaag en verwijder je eventuele oneffenheden die tijdens het drogen zijn ontstaan.

Stap 6: Eerste laag lak
Tijd voor de lak! Ik heb gekozen voor de kleur Burgundy Wine van Histor, met een matte afwerking. Dit vond ik best een beetje spannend, zeker omdat het zo’n donkere kleur is en je nooit precies weet hoe het uitpakt. Breng een eerste laag donkerrode lak aan en zorg ervoor dat je dit gelijkmatig doet. Gebruik hiervoor een kwast voor de hoekjes en een lakroller voor de rechte stukken. Laat de verf goed drogen.

Stap 7: Schuren
Na het drogen van de eerste laklaag kun je opnieuw licht schuren met fijn schuurpapier. Dit geeft de verf een goede basis om goed te hechten en zorgt ervoor dat eventuele oneffenheden worden gladgestreken. Vergeet niet om na het schuren weer goed af te stoffen.

Stap 8: Tweede laag lak
Breng nu een tweede laag lak aan op de kastdeuren. Zorg er wederom voor dat dit gelijkmatig gebeurt en laat de verf goed drogen.

Stap 9: Monteren van deuren en greepjes
Zodra alle laklagen volledig zijn opgedroogd, kunnen de kastdeuren gemonteerd worden. Ik heb de greepjes als laatste bevestigd, maar dit kan natuurlijk ook voordat je de deuren monteert.

deuren verven

En voilà, zo geef je je oude (of nieuwe) kastdeuren een mooie make-over! Uiteindelijk vond ik dit prima te doen, alleen je moet er wel even de tijd voor nemen. Ik ben heel erg blij met het resultaat, want de slaapkamer heeft gelijk een hotel-chique vibe.

Veel succes met het verven van jouw kastdeuren!